AYDOGMUS 52. Yılımızı Kutluyoruz...

 

Otomatik Şanzıman

Tribün / Tork Konverter (Türbün),servo,hidrolik sistemi,vites,yag pompası kademeleri,Difransiyel,solenoid(selenoid),planet dişli sistemi,sübap,sogutucu,Otomatik Şanzıman Beyinleri(Hidrolik beyin,Elektronik Beyin),saçlar ve balata takımları,tas,bant ve Şanzıman yagı gibi Otomatik Şanzıman Parçalarını içinde barındıran alüminyum muhafazaya sahip bir Şanzıman (Vites) kutusudur.

Otomatik Şanzımanın en büyük özelliklerinden biri üretici firmaların en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarladıkları vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesi ve aracın yakıt ekonomisine katkıda bulunması sağlanır. Her ne kadar Otomatik Vitesler manual Viteslere göre araçların performansını olumsuz yönde etkiliyor olarak bilinsede geliştirilen yeni teknolojilere sahip araçların sahip olduğu otomatik vites seçenekler her geçen gün performans açısındanda daha iyiyii sürücüsüne sunmaya başlamıştır.



Otomatik Şanzıman Tamiri Bakımı,Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır

Manuel Şanzımanlar motordaki gücü tekerleklere taşırken debriyaja ihtiyaç duyarken otomatik şanzıman bu işi tork dönüşümü yapan yağ içerikli bir sistem aracılığıyla halledilir.Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda ise Vites değişimi debriyaj olmadan manuel olarak yapılabilmektedir, bu araçlarda ise kavrama elektronik veya vakum sistemi ile kontrol edilmektedir.Otomobilinizin her parçası gibi otomatik şanzıman da bakıma gereksinim duyar. Aracın ve şanzımanın tipine göre yapılması gereken bakım süreleri aracın el kitabında bulunabilir.Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Özellikle römork bağlı, hızlı duruş kalkış yapan, dağ bayır inip çıkan sürücüler şanzıman yağının kontrolünü aksatmamalıdırlar.Şanzıman yağı değişimi aslında kendinizin bile yapabileceği, çok fazla teknik bilgi ve ustalık gerektirmeyen bir işlemdir, eğer aracınızla ilgilenmeyi seviyorsanız yağ değişimi sırasında eğlenebileceğinizi bile söylemek mümkün. Bunun için yapmanız gereken aracınızın bakımını yapan servisde ki ustadan bu işin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak görmeniz.

 

DSG Şanzıman

DGS şanzımanın tiptronic şanzimanın farkı vites kolunun belli bir konuma getirilerek ileri darbelerle vites büyütülmesi ve geri darbelerlede vites küçültümesi sağlanarak manuel kullanılmasıdır. Bu fonsiyonun en önemli özelliği vites büyütürken sürücünün müdahalesini gerektirmesidir.Böylece spor yada agresif tsürüş şekli ortaya çıkar,ancak sürücü vites değiştirmesse belirli devirde şanzıman kendisi otomatik olarak vites değiştirir.DSG şanzumanda ise bu fonsiyonların tamamı mevcut olmakla birlikte önemli farklılıklar vardır. Vites ileri vites sayısı 6 dır.Normal otomatik şanzumanlarda vites geçişleri yağ basıncı ile çalışan kavramalar aracılığı ile yapılır bu durumda belli bir geçikmeye sebep olur.DGS şanzımanda ise sadece iki adet hidrolik kavrama vardır. Ana giriş millerindeki bu iki kavrama ise debriyaj görevini yerine getirir.biri 1,3,5, diğeri 2,4,6 viteslerinin olduğu giriş millerine hareket verir vites değişimlerinde ise elekrikli selenoidler aracılığı ile dişli sistemle yapılır.bir alt ve bir üst vites ise sürekli hazır durumda tutularak seri vites geçişleri sağlanır.böylece otomatik şanzumanın konforu ,mekanik şanzumanın seriliği ve yakıt tasarrufu sunulmuş olur.